Кафедра харчових технологій і технологій переробки продукції тваринництва — це сучасний навчальний підрозділ, який готує висококваліфікованих фахівців галузі виробництва та технологій. 
Навчальний процес здійснюється за освітніми програмами, що поєднують теоретичні знання та практичні навички, необхідні для успішної кар’єри у галузі харчової промисловості. 
Діяльність кафедри направлена на підготовку фахівців, які будуть володіти знаннями сучасних технологій, інноваційних методів виробництва харчових продуктів та навичками методології та організації науково-дослідницької діяльності.

Основні дисципліни

  • Вступ до фаху ХТ
  • Технологія переробки продукції тваринництва
  • Теоретичні основи технологій харчових виробництв
  • Науково-дослідна робота студентів
  • Інженерна графіка
  • Технологія пакування харчових продуктів
  • Загальна технологія харчових продуктів
  • Екотрофологія
  • Технологія молока та молочних продуктів
  • Технологія м'яса та м'ясних продуктів
  • Технологія безалкогольних напоїв
  • Технологічні розрахунки
  • Екологізація харчового виробництва
  • Технологія продуктів функціонального призначення
  • Методологія та організація наукових досліджень
  • Інноваційні технології харчових виробництв
  • Сталий розвиток підприємств харчової галузі
  • Інтелектуальна та промислова власниість
  • Інноваційні технології переробки продукції тваринництва
  • Біологія клітини
  • Вступ до фаху Біотехнологія
  • Біоінженерія
  • Нормативне забезпечення біотехнологічних процесів
  • Біобезпека в біотехнологіях
  • ДНК технології в тваринництві
  • Методологія біотехнологічних досліджень
  • Нанотехнології в біотехнології
  • Біопаливо в Україні та світі
  • Біотехнологічні аспекти виробництва та переробки продукції тваринництва
  • Екологічна біотехнологія та біоенергетика у тваринництві
  • Основи інтелектуальної власності (Біотехнологія)
  • Методологія та організація наукових досліджень (Біотехнологія)
  • Нормативно-правове регулювання діяльності біотехнологічних і фармацевтичних підприємств
  • Молекулярна біотехнологія

Інформаційна База

Тематики

  • “Оптимізація біотехнологічних процесів вермикультивування та використання вермикультури в годівлі курчат-бройлерів” (№ держреєстрації 0123U103475).
  • “Інтентифікація технології одержання біомаси вермикультури та її застосування за вирощування ракоподібних” (№ держреєстрації0124U002653).

 

Завершені наукові розробки 

  • «Теоретичне і практичне обґрунтування розробки біотехнологій утилізації рослинних і тваринних відходів молочних ферм та комплексів».
  • «Теоретичне і практичне обґрунтування біотехнології біодеструкторів та їх застосування для підвищення конверсії корму у молочному скотарстві».
  • «Біотехнологія культивування  Spirulina  platensis  за використання сироватки молока та застосування біомаси водорості у перепелівництві».
  • «Стабілізація заквасок для кисломолочних продуктів».
  • «Теоретичне та практичне обґрунтування розробки біотехнологій іммобілізації клітин заквасок для кисломолочних напоїв»
  • «Удосконалення біотехнології вирощування личинок Chironomus та використання їх у рибництві»
  • «Оптимізація  біотехнології підготовки субстрату для вермикультури та встановлення  ефективності її застосування в годівлі курчат – бройлерів»
  • «Біотехнологія одержання білково-мінеральної біомаси вермикультури та її використання за вирощування CheraxQuadricarinatus».
  • «Поліморфізм мітохондріальної та Y-хромосомної ДНК свині».
  • «Методологічне обґрунтування маркер-асоційованої селекції в свинарстві України». 
  • «Методологія молекулярно-генетичного оцінювання сільськогосподарської продукції.
  • «Біотехнологія одержання біомаси вермикультури збагаченої Йодом та її застосування за вирощування курчат-бройлерів».
  • «Вплив різних рівнів протеїну і лізину на продуктивність та обмін речовин у страусів африканських»
  • «Біотехнологія одержання та використання пробіотиків з наночастинками селену та діоксиду церію у птахівництві»

 

Навчально-методичне забезпечення

  1. Стратегія сталого розвитку: Європейські горизонти [Електронний ресурс]: Підручник / І.Л. Якименко, Л.П. Петрашко, Т.М. Димань, О.М. Салавор, Є.Б. Шаповалов, М.А. Галабурда, О.В Ничик, О.В. Мартинюк. – К.: НУХТ, 2022. – 337 с. https://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7343

  2. Димань Т.М., Гриневич Н.Є., Мазур Т.Г. Безпека харчових гідробіонтів: Підручник; наук. ред. Т.М. Димань. – Київ: ВЦ «Академія», 2022. – 256 с.

  3. Харчові технології: посібник до лабораторно-практичних занять в умовах ННДЦ та в аудиторії студентів денної форми навчання напряму підготовки 6.051701 – харчові технології та інженерія згідно з вимогами кредитно-модульної системи організації навчального процесу / С.В. Мерзлов, Н.М. Ломова, С.А. Наріжний, О.О. Сніжко. – Біла Церква, 2016. – 449 с.

  4. Екотрофологія .Основи екологічного безпечного харчування: навч. посіб. / Т.М. Димань, М.М. Барановський, Г.О. Білявський та ін. за наук. ред. Т.М. Димань. К.: Лібра, 2006.– 304 с.

  5. Методичні вказівки до виконання практичних робіт з курсу „Екотрофологія” здобувачами першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології / Т.М. Димань, Л.П. Загоруй, Т.Г. Мазур. Біла Церква, 2021.75 с.

  6. Загоруй Л.П. Методичні вказівки для практичної та самостійної роботи з дисципліни: «Методологія та організація наукових досліджень» для здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня галузі знань 18 «Виробництво та технології» спеціальності 181 «Харчові технології» / Л.П. Загоруй, Г.П. Калініна, О.П. Гребельник, Н.М. Федорук, Л.П. Король-Безпала. – Біла Церква: БНАУ, 2022. – 45 с.

  7. Король-Безпала Л.П. Методичні вказівки до виконання самостійної роботи для студентів біолого-технологічного факультету денної та заочної форм навчання з дисципліни «Інтелектуальна та промислова власність» для здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня галузі знань 18 «Виробництво та технології» спеціальності 181 «Харчові технології» / Л.П. Король-Безпала, Г.П. Калініна, С.В. Мерзлов, О.П. Гребельник, Н.М. Федорук, Л.П. Загоруй, С.А. Наріжний. Біла Церква, 2022. 25 с.

  8. Федорук Н.М. Технологіяпереробкипродукціїтваринництва: Методичнірекомендації до виконаннясамостійноїроботи за темою «Технологічнірозрахунки у м’яснійпромисловості» для студентівбіолого-технологічного факультету денної та заочної форм навчанняспеціальності 204 «Технологіявиробництва і переробкипродукціїтваринництва» освітньогорівня «Бакалавр»/ Н.М. Федорук, С.В. Мерзлов, О.П. Гребельник, Г.П. Калініна, В.М. Надточій. С.А. Наріжний. Л.П. Загоруй, Л.П. Король-Безпала. – БілаЦерква, 2024. – 25с.

  9. Федорук Н.М. Матеріалознавство: Методичнівказівки до виконаннясамостійноїроботи по темі «Конструкційніматеріали» для студентівбіолого-технологічного факультету денної та заочної форм навчанняспеціальності 204 «Технологіявиробництва і переробкипродукціїтваринництва» та спеціальності 181 «Харчовітехнології» освітньогорівня «Бакалавр» / Н.М. Федорук, С.В. Мерзлов, О.П. Гребельник, Г.П. Калініна, В.М. Надточій, Л.П. Загоруй, Л.П. Король-Безпала. – БілаЦерква, 2024. – 15 с.

  10. Технологічні розрахунки в молокопереробній галузі: Робочий зошит для виконання практичних та індивідуальних завдань з дисципліни «Технологічні розрахунки» здобувачами першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології»/ О.П. Гребельник, С.В. Мерзлов, Г.П. Калініна, Н.М. Федорук, Л.П. Загоруй, Л.П. Король-Безпала – Біла Церква, 2023. –46 с.

  11. Гребельник О.П. Технологічні розрахунки в переробній галузі: Методичні вказівки до виконання самостійної роботи з дисципліни «Технологічні розрахунки в переробній галузі» для студентів спеціальності 181 «Харчові технології»  освітнього рівня «Бакалавр» / О.П. Гребельник, С.В. Мерзлов, Г.П. Калініна, В.М. Надточій, Н.М. Федорук, Л.П. Загоруй. – Біла Церква, 2019. – 47 с

  12. Методичні вказівки до виконання самостійної роботи з дисципліни «Інженерна графіка» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня галузі знань 18 «Виробництво та технології» спеціальності 181 «Харчові технології». / О.П. Гребельник, С.В. Мерзлов, Г.П. Калініна, В.М. Надточій, Н.М. Федорук, Л.П. Загоруй, Л.П. Король-Безпала. – Біла Церква, 2021 – 38 с.

  13. Методичні вказівки до виконання індивідуальних робіт з дисципліни «Інженерна графіка» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня галузі знань 18 «Виробництво та технології» спеціальності 181 «Харчові технології»./ О.П. Гребельник, С.В. Мерзлов, Г.П. Калініна, В.М. Надточій, Н.М. Федорук, Л.П. Загоруй, Л.П. Король-Безпала. – Біла Церква, 2021 – 24 с.

  14. Методичні вказівки до виконання практичних робіт з дисципліни «Інженерна графіка» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня галузі знань 18 «Виробництво та технології» спеціальності 181 «Харчові технології». / О.П. Гребельник, С.В. Мерзлов, Г.П. Калініна, В.М. Надточій, Н.М. Федорук, Л.П. Загоруй, Л.П. Король-Безпала. – Біла Церква, 2021 – 52 с.

  15. Мерзлов С.В. Методичні вказівки до виконання практичних робіт з дисципліни «Біологія продуктивності сільськогосподарських тварин» для здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» Біла Церква. – 25с.

  16. Наріжний С.А. Теоретичні основи  технології харчових виробництв: Методичні вказівки для лабораторно-практичних занять в умовах ННДЦ та в аудиторії студентів денної форми навчання напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія» згідно з вимогами кредитно-модульної системи організації навчального процесу / С.А. Наріжний. -  Біла Церква, 2014. – 79 с.

  17. Калініна Г.П.Технологія молока і молочних продуктів. Методичні вказівки до виконання практичної та самостійної роботи для студентів спеціальності 181 «Харчові технології» першого (бакалаврського) освітнього рівня / Г.П. Калініна, О.П. Гребельник, Н.М. Федорук, Л.П. Загоруй, Л.П. Король-Безпала. – Біла Церква, 2023. – 32 с

  18. Калініна Г.П. Технологія м’яса і м’ясних продуктів. Методичні вказівки до виконання практичної та самостійної роботи для студентів спеціальності 181 «Харчові технології» першого (бакалаврського) освітнього рівня / Г.П. Калініна, О.П. Гребельник, Н.М. Федорук, Л.П. Загоруй, Л.П. Король-Безпала. – Біла Церква, 2023. – 30 с.

  19. Цехмістренко О.С. Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт та самостійної роботи для студентів біолого-технологічного факультету денної форми навчання з дисципліни «Біологія клітин» для здобувачів вищої освіти ОР «Бакалавр» спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» / О.С. Цехмістренко, С.В. Мерзлов, Л.П. Загоруй, Г.П. Калініна – Біла Церква, 2024. – 40 с.

  20. Цехмістренко О.С. Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт та самостійної роботи для студентів біолого-технологічного факультету денної форми навчання з дисципліни «Нанотехнології в біотехнології» для здобувачів вищої освіти ОР «Бакалавр» спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» / О.С. Цехмістренко, С.В. Мерзлов, Л.П. Загоруй, Г.П. Калініна – Біла Церква, 2024. – 34с.

  21.  Цехмістренко О.С. Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт та самостійної роботи для студентів біолого-технологічного факультету денної форми навчання з дисципліни «Основи молекулярної біології» для здобувачів вищої освіти ОР «Бакалавр» спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» / О.С. Цехмістренко, С.В. Мерзлов, Л.П. Загоруй, Г.П. Калініна – Біла Церква, 2024. – 44 с.

  22.  Цехмістренко О.С. Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт та самостійної роботи для студентів біолого-технологічного факультету денної форми навчання з дисципліни «Біоінженерія» для здобувачів вищої освіти ОР «Бакалавр» спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» / О.С. Цехмістренко, С.В. Мерзлов, Л.П. Загоруй, Г.П. Калініна – Біла Церква, 2024. – 69 с.

  23. Цехмістренко О.С. Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт та самостійної роботи для студентів біолого-технологічного факультету денної форми навчання з дисципліни «Біологія продуцентів» для здобувачів вищої освіти ОР «Бакалавр» спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» / О.С. Цехмістренко, С.В. Мерзлов, Л.П. Загоруй, Г.П. Калініна – Біла Церква, 2024. – 42 с.

0